Így készíts otthon friss piaci lángost!
Sokan szeretik, és teszik fel a kérdést: hogyan készül a verhetetlen ízű „piaci lángos”? Nos, egy régi piacos lángossütő elmesélte egyszerű receptjét.
Annyit elöljáróban: semmi különös sincs az egészben. Az elkészítési idő: 20 perc, a sütési idő: 5-6 perc lángosonként, a kelesztési idő: 120 perc. Ízesítése ízlés szerint, például fokhagymás olajjal, tejföllel, sajttal.
Hozzávalók: (24 db-hoz)
1 kg liszt, 2dl tej, 6dl kefír, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 1 evőkanál só, 1 lapos evőkanál kristálycukor.
Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos tejben, amelybe előzőleg beletettük a cukrot. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez és vele egy időben a kefírt, a tojásokat és a sót is.
Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük a hűtőszekrénybe egy északára pihenni. Célszerű a tál tetejét letakarni folpackkal vagy, ha kelesztőtálba tettük, a tetejével.
Elkészítjük a fokhagymás olajat. 2dl étolajba vagy olíva olajba belereszelünk 4-5 gerezd fokhagymát és hagyjuk állni, hogy az olajat jól átjárja a hagyma aromája. Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal kis gömböket veszünk ki, kézzel széthúzogatjuk jó vékonyra és a forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, a meleg lángost ízesítjük.
A lángos csak frissen jó és mivel a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk!
Ha tetszik, kérjük nyomj egy lájkot. Köszönjük.
Forrás: sutes-fozes.blogspot.hu