Főztél már lekvárt? Így kezdd el!

 

Ha eddig csak játszadoztál a gondolattal, hogy milyen lenne a tűzhely előtt állva igazi házi lekvárt készíteni, de soha nem mertél belevágni, akkor most eláruljuk neked a dzsemkészítés csínját-bínját, így a befőzés ezek után gyerekjáték lehet.

 

Lekvár főzés

 

Jó hírünk van, ugyanis egyáltalán nem kell az egész napodat főzéssel töltened, egy óra leforgása alatt is elkészülhetsz, ehhez csak annyit kell tenned, hogy leforrázod a gyümölcsöt, hozzáadod a cukrot, felforralod, néhány percig kevered, és már mehet is az üvegekbe.

Egy ízletes lekvár elkészítésénél, semmi szükség rá, hogy a gyümölcsök már jóformán erjedésnek induljanak, mint a cefre esetében. Noha érett darabokra van szükséged, azért figyelj oda, hogy egészségesek legyenek!

Sokan úgy tartják, a cukor az egyetlen édesítőszer, amitől a lekvárunk igazán édes lehet, ez azonban nem igaz; hacsak nem vagy cukorfüggő, akkor sok esetben a gyümölcs cukortartalma is elegendő édesítőszer, ha mégis többet szeretnél, de valami egészségesebbet keresel a kristálycukornál, nyugodtan helyettesítheted mézzel.

lekvár főzés

 

Profi és amatőr lekvárfőzök körében is népszerű a tévhit, miszerint, ha lekvárt főzöl, főzz rendesen, ami minimum egy üstre való adagot jelent. Szerencsére azonban nem a harmadik világháborúra készülünk, ezért ha éppen úgy tartja kedved, főzhetsz akár csak két üvegre való lekvárt is, így legalább bátrabban kísérletezhetsz, és ha véletlenül nem úgy sikerülne, ahogy szeretnéd, akkor sem marad a nyakadon egy fél éléskamrára való gyümölcsíz.

Na és mi a helyzet a szezonalitással? Nem kell kivárnod a nyarat, télen is készíthetsz dzsemet, ehhez azonban az kell, hogy nyáron spájzolj be annyi friss gyümölcsöt, amennyire szükséged van, hámozd meg, és fagyaszd le, így bármikor előkaphatod.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Forrás: mentatrend.hu

 

 

 


Készíts ingyenes honlapot Webnode