Bakonyi sertésragu galuskával recept

 

Bakonyi sertésragu galuskával

 

hozzávalók / 6 adag
  • 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • őrölt fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 2 fehér paprika
  • 1 db paradicsom
  • 30 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 kk mustár
elkészítés
  1. A húst kockára vágjuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt pároljuk. 
  2. A szalonnát apró csíkokra szeljük, zsírjára sütjük.
  3. Közben a hagymát finomra vágjuk, a fehér paprikát belső részét kivágjuk, majd felszeleteljük, és a paradicsomot és a gombát is. (Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprika és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból, és ezzel helyettesítettem. Erdei gombát, tuskó gombát rejt a finom étel, amit szintén a fagyasztóból vetem elő.)
  4. A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fagyasztott gombát, paprikát, paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, kb. 1 dl vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. 
  5. Beletesszük a félig megpuhult húst levével együtt, és tartalék lángon tovább főzzük.
  6. Ha már megpuhult, behabarjuk. A habaráshoz a tejfölt, 1 kiskanálnyi mustárt, 1 kk porcukrot, 1 evőkanál lisztet csomómentesre kikeverünk, és lassan a raguhoz adjuk, majd összeforraljuk.
  7. Galuskával tálaljuk. Igazán ízletes lett.

 

Forrás: nosalty.hu