Bakonyi sertésragu galuskával recept
hozzávalók / 6 adag
- 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- őrölt fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 fehér paprika
- 1 db paradicsom
- 30 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 kk mustár
elkészítés
- A húst kockára vágjuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt pároljuk.
- A szalonnát apró csíkokra szeljük, zsírjára sütjük.
- Közben a hagymát finomra vágjuk, a fehér paprikát belső részét kivágjuk, majd felszeleteljük, és a paradicsomot és a gombát is. (Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprika és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból, és ezzel helyettesítettem. Erdei gombát, tuskó gombát rejt a finom étel, amit szintén a fagyasztóból vetem elő.)
- A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fagyasztott gombát, paprikát, paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, kb. 1 dl vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk.
- Beletesszük a félig megpuhult húst levével együtt, és tartalék lángon tovább főzzük.
- Ha már megpuhult, behabarjuk. A habaráshoz a tejfölt, 1 kiskanálnyi mustárt, 1 kk porcukrot, 1 evőkanál lisztet csomómentesre kikeverünk, és lassan a raguhoz adjuk, majd összeforraljuk.
- Galuskával tálaljuk. Igazán ízletes lett.
Forrás: nosalty.hu