Hét gyakori bőrprobléma

 

Szűcs Zsuzsanna dietetikus segítségével néhány mindennapi probléma megoldására, megelőzésére ajánlunk tippeket.

 

1. Pattanások

Mit együnk?

Jótékony hatású lehet az élénk piros és a narancssárga színű gyümölcsökben, zöldségekben lévő béta-karotin, amely az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin felelős a hámszövet (pl. a bőr) egészségének megőrzéséért.

Kerüljük el!

A pattanások kialakulásában a magas zsírtartalmú élelmiszerek – pl. csokoládé, olajos magvak – túlzott fogyasztása is közrejátszhat.

2. Ráncok

Mit együnk?

A bogyós gyümölcsök többsége sok C-vitamint tartalmaz, amely szükséges a kollagén képződéséhez, s gazdag antioxidáns hatású színanyagokban is, amelyek a szabad gyökökkel szembeni védelemben segíthetnek.

Kerüljük el!

A kiszáradás növeli a ráncok kialakulásának kockázatát, ezért fontos a bőséges folyadékbevitel. Ajánlott naponta 2-2,5 liter folyadékot elfogyasztani. A víz, ásványvíz mellett pl. teákkal, turmixokkal, zöldséglevekkel tehetjük változatossá a folyadékbevitelt.

3. Száraz bőr

Mit együnk?

Fogyasszunk telítetlen zsírban gazdag élelmiszereket – pl. avokádó, olívaolaj –, ezek a sejtfalak fontos építőkövei. Emellett ebben az esetben is fontos a bőséges folyadékbevitel.

Kerüljük el!

Kerüljük a magas alkoholtartalmú italokat, ezek dehidratálnak, kiszárítják a bőrt.

4. Rosacea

Mit együnk?

Minél több C-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk, mert ezek erősítik az érfalakat. A tengeri halak (pl. tőkehal, makréla, lazac) zsírjában, egyes növényi olajokban (pl. repce) lévő omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.

Kerüljük el!

A nagyon hideg és/vagy nagyon forró, erősen fűszeres (pl. csilis) ételeket.

5. Duzzadt szem

Mit együnk?

A folyadékháztartás egyensúlyának helyreállításában hatásos lehet a magas víztartalmú zöldségfélék, gyümölcsök – pl. uborka, paradicsom, citrusfélék – rendszeres és bőséges fogyasztása.

Kerüljük el!

A túlzott sófogyasztást. A legtöbb só a kenyérrel, felvágottal, sajtokkal jut a szervezetbe. Ezekből válasszunk alacsonyabb sótartalmú változatokat – pl. ricotta stb. Mindig nézzük meg a csomagolást, azon megtalálhatjuk a legfontosabb információkat.

6. Szeplő, apró pöttyök

Mit együnk?

A nap szeplőssé, foltossá tehet bennünket, ami ellen az antioxidánsokban gazdag ételek és italok nyújthatnak védelmet. Ilyen például az étcsokoládé, a brokkoli, a gránátalma, a paradicsom, a görögdinnye, a zöld tea és a vörösbor.

Kerüljük el!

Az alkohol gyengíti az immunrendszert, a bőrt érzékennyé teszi a nappal szemben. Továbbá egyes gyógyszereknek is lehet ilyen hatása.

7. Fakó bőr

Mit együnk?

A zöld és a narancssárga zöldségek béta-karotin- (A- provitamin) tartalma, valamint a szójabab és a yamgyökér fitoösztrogénjei ragyogóbbá teszik a bőrt. A szép bőr eléréséhez fontos a tápanyagban, pl. antioxidáns vitaminokban, cinkben, szelénben gazdag étkezés.

Kerüljük el!

Az egyoldalú táplálkozás egyértelműen hiányokhoz vezet. Fogyasszunk rendszeresen főzeléket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonát, sovány húsféléket és tejtermékeket. 

Az összeállítást készítette: Szabadfi Mónika

 

Ha hasznosnak találtad a cikket kérjük nyomj egy lájkot. Köszönjük.

Forrás: blikk.hu