Hét gyakori bőrprobléma
Szűcs Zsuzsanna dietetikus segítségével néhány mindennapi probléma megoldására, megelőzésére ajánlunk tippeket.
1. Pattanások
Mit együnk?
Jótékony hatású lehet az élénk piros és a narancssárga színű gyümölcsökben, zöldségekben lévő béta-karotin, amely az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin felelős a hámszövet (pl. a bőr) egészségének megőrzéséért.
Kerüljük el!
A pattanások kialakulásában a magas zsírtartalmú élelmiszerek – pl. csokoládé, olajos magvak – túlzott fogyasztása is közrejátszhat.
2. Ráncok
Mit együnk?
A bogyós gyümölcsök többsége sok C-vitamint tartalmaz, amely szükséges a kollagén képződéséhez, s gazdag antioxidáns hatású színanyagokban is, amelyek a szabad gyökökkel szembeni védelemben segíthetnek.
Kerüljük el!
A kiszáradás növeli a ráncok kialakulásának kockázatát, ezért fontos a bőséges folyadékbevitel. Ajánlott naponta 2-2,5 liter folyadékot elfogyasztani. A víz, ásványvíz mellett pl. teákkal, turmixokkal, zöldséglevekkel tehetjük változatossá a folyadékbevitelt.
3. Száraz bőr
Mit együnk?
Fogyasszunk telítetlen zsírban gazdag élelmiszereket – pl. avokádó, olívaolaj –, ezek a sejtfalak fontos építőkövei. Emellett ebben az esetben is fontos a bőséges folyadékbevitel.
Kerüljük el!
Kerüljük a magas alkoholtartalmú italokat, ezek dehidratálnak, kiszárítják a bőrt.
4. Rosacea
Mit együnk?
Minél több C-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk, mert ezek erősítik az érfalakat. A tengeri halak (pl. tőkehal, makréla, lazac) zsírjában, egyes növényi olajokban (pl. repce) lévő omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.
Kerüljük el!
A nagyon hideg és/vagy nagyon forró, erősen fűszeres (pl. csilis) ételeket.
5. Duzzadt szem
Mit együnk?
A folyadékháztartás egyensúlyának helyreállításában hatásos lehet a magas víztartalmú zöldségfélék, gyümölcsök – pl. uborka, paradicsom, citrusfélék – rendszeres és bőséges fogyasztása.
Kerüljük el!
A túlzott sófogyasztást. A legtöbb só a kenyérrel, felvágottal, sajtokkal jut a szervezetbe. Ezekből válasszunk alacsonyabb sótartalmú változatokat – pl. ricotta stb. Mindig nézzük meg a csomagolást, azon megtalálhatjuk a legfontosabb információkat.
6. Szeplő, apró pöttyök
Mit együnk?
A nap szeplőssé, foltossá tehet bennünket, ami ellen az antioxidánsokban gazdag ételek és italok nyújthatnak védelmet. Ilyen például az étcsokoládé, a brokkoli, a gránátalma, a paradicsom, a görögdinnye, a zöld tea és a vörösbor.
Kerüljük el!
Az alkohol gyengíti az immunrendszert, a bőrt érzékennyé teszi a nappal szemben. Továbbá egyes gyógyszereknek is lehet ilyen hatása.
7. Fakó bőr
Mit együnk?
A zöld és a narancssárga zöldségek béta-karotin- (A- provitamin) tartalma, valamint a szójabab és a yamgyökér fitoösztrogénjei ragyogóbbá teszik a bőrt. A szép bőr eléréséhez fontos a tápanyagban, pl. antioxidáns vitaminokban, cinkben, szelénben gazdag étkezés.
Kerüljük el!
Az egyoldalú táplálkozás egyértelműen hiányokhoz vezet. Fogyasszunk rendszeresen főzeléket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonát, sovány húsféléket és tejtermékeket.
Az összeállítást készítette: Szabadfi Mónika
Ha hasznosnak találtad a cikket kérjük nyomj egy lájkot. Köszönjük.
Forrás: blikk.hu