Ez a gomba igazi D-vitaminbomba!
Természetes módon, táplálékkal együtt beviheted szervezetedbe a szükséges napi D-vitamin adagodat. Ehhez nem kell mást tenned, mint a „napozó” gombákból hármat elfogyasztanod.
Egy ír cég öt év alatt nemesítette ki azt a gombafajtát, mely pont olyan, mint a normál sampinyon, ám tele van D- és B5-vitaminnal. (Utóbbi hiánya fáradságot okoz.) Ez a különleges gomba a vérnyomást normalizáló káliumban is gazdag. Míg a gombák legtöbbjét pincékben termesztik, ezt a gombát a napon. A napfény ultraibolya sugarai serkentik a gombákat, hogy a bennük található szterolokat D-vitaminná alakítsák át. Természetesen a fajtanemesítők pontosan kikalkulálták, hogy mennyi ideig kell a gombát UV-fénynek kitenni ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin kialakuljon benne.
A tudósok már korábban pedzegették, hogy a gombák szinte mindegyike „gazdagítható” D-vitaminnal, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között 60 percre a napfürdőnek teszik ki őket. Külön szerencse, hogy a hőkezelés, azaz főzés nem árt a gombában található D-vitaminnak.
Miben mennyi?
D-vitamin sokféle élelmiszerben előfordul. Az olajos halak, a tojás egyaránt fontos D-vitamin forrás. Sajnos az is számos kutatás által megerősített tény, hogy az európai népesség általában D-vitaminhiánnyal küzd. Ez alól csak a mediterrán vidéken élők számítanak kivételnek, míg például a briteknek egyenesen 70 százaléka szenved D-vitaminhiányától.
Forrás: kiskegyed.hu