Együnk bátran tojást!

Az első számú fehérjeforrás

 

A tojás igen fontos és sokoldalú alapanyag a konyhában. Sokféleképpen készíthetjük el, és sokféleképpen használhatjuk fel. Fontos tápanyag a kiegyensúlyozott táplálkozásban, együk rendszeresen, de mértékkel!

A tojásnak mind a fehér, mind a sárga része igen gazdag tápanyagokban, főként fehérjében és ásványi anyagokban. Nagy mennyiségben található benne cink, szelén, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, valamint nátrium. Vitamintartalma is igen jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne, így az A-, B-, C-, D- és E-vitamin is.

Miért érdemes fogyasztani?

A tojás több olyan tápanyagban is gazdag, amelyek elősegítik a szív egészségét, így például megtalálható benne a betain és a kolin is. A terhesség és szoptatás alatt a megfelelő mennyiségű kolin fogyasztása különösen fontos, mivel nélkülözhetetlen az agy normális fejlődéséhez.

A tojás növeli az energiaszintet is, ezáltal javítja az emésztőrendszer és a vese működését. D-vitamin-tartalmának köszönhetően jó hatással van a csontokra, megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Kedvezően hat a súlyvesztésre is. Ha reggelire tojást fogyasztunk, fehérjetartalmának köszönhetően hosszabb ideig nem érzünk éhséget.
 

A koleszterinkérdés

A tojást évekig tekintették koleszterinforrásnak. Egészségügyi kockázatát magasnak ítélték, így a magas koleszterinszinttel rendelkező embereknek azt javasolták, hogy ne fogyasszák. Későbbi kutatásokból azonban kiderült, hogy koleszterintartalma sokkal alacsonyabb, mint 10 évvel ezelőtt volt, mivel megváltozott a tyúktakarmányozás, így fogyasztása biztonságosabbá vált. Ha mégis aggódnánk koleszterinszintünk miatt, és nem vagyunk biztosak abban, hogy a tojás jó nekünk, mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal!
 

Ne mindig csak tyúktojás!

Bár a tyúktojás a leginkább kedvelt és elérhető tojás, időnként megkóstolhatunk másfajta tojásokat is. A fürjtojás hasonló ízű, mint a tyúktojás, vékony, foltos héjáról lehet felismerni. A héj színe lehet sötét barna, kék vagy fehér. Általában főtt állapotban tálalják tengeri sóval.

A kacsatojás ugyanúgy néz ki, mint a tyúktojás, csak nagyobb attól. Magasabb a fehérjetartalma, de a koleszterin- és zsírtartalma is. Főzve a fehérje kékes színű, sárgája pedig pirosas-narancsszínű lesz.
 

Hogyan válasszunk tojást?

Vásárláskor mindig nézzük meg, nincs-e valamilyen sérülés vagy repedés a tojás héján. A legjobb hűtőszekrényben tárolni, ahol akár egy hónapig is eltartható. Hogy elkerüljük a szalmonellafertőzést, főzzük magas hőmérsékleten, hosszú ideig.

Ha tetszett a cikk kérjük segítsd a munkánkat, és nyomj egy lájkot.

 

Forrás: hazipatika.com